Krupnik kurpiowski
Jednym z najlepszych mazowieckich smakołyków wyłonionych w piątej już edycji konkursu o Laur Marszałka woj. Mazowieckiego został „Krupnik kurpiowski” z pasieki „Kurpik” Teresy Niedźwiedzkiej w Olszewie-Borkach (pow. ostrołęcki) to słodki i silnie rozgrzewający napój alkoholowy przyrządzony na bazie miodu. Można go podawać zarówno na zimno, jak i na gorąco. Działa doskonale na układ nerwowy, trawienie, poprawia apetyt, leczy kaszel i katar. Krupnik to tradycyjny trunek litewski, który szybko zyskał popularność na ziemiach polskich.
Czytaj więcej…
Przepis na krupnik kurpiowski:
Składniki:
Spirytus Rektyfikowany – 0.5 l
Miód – 1 szklanka
Woda – 1 szklanka
Cukier – 0.5 szklanki (lub miód)
Wanilia – 0.5 laski
Cynamon Laska – 1 dkg
Gałka muszkatołowa – 0.25 sztuki
Goździki – 4 ziarenka
Skórka z cytryny – 1 łyżeczka do herbaty
Skórka z pomarańczy – 1 łyżeczka do herbaty
Przygotowanie:
Wanilię, gałkę muszkatołową, goździki, korę z cynamonu i skórki z owoców cytrusowych wrzucamy do gorącej wody i gotujemy kilka minut. Cukier rumienimy na karmel (do zrobienia karmelu możemy użyć miodu), dodajemy miód i intensywnie mieszamy. Do ciepłego płynu dolewamy spirytus oraz wodę z przyprawami i delikatnie mieszamy. Rozlewamy całość do butelek, które korkujemy. Krupnik jest gotowy do spożycia po trzech dniach.
Źródło: Krupnik kurpiowski
Podobne wiadomosci:
KrupnikMiody pitne i nalewki z miodemMiód starosty Kubła z certyfikatem: ,,To potwierdzenie dobrej jakości’’