Kosztele, antonówki, wraca moda na stare odmiany jabłek
Na terenie Suwalskiego Parku Krajobrazowego, w gospodarstwach rolnych powstanie 40 sadów ze starymi odmianami jabłoni i grusz. Kosztele, antonówki, ananasy, papierówki są odporne na mróz, a owoce mają smaczniejsze niż obecne, dostępne w sklepach jabłka.
Nie ma piękniejszej wizytówki wiejskiej zagrody niż rozłożyste korony wysokopiennych drzew owocowych. Sad daje cień, osłania przed deszczem a owoce cieszą smakiem przez cały rok, w sezonie smakują prosto z drzewa, zimą ze słoika, suszone lub kandyzowane. Wiosną obfitość kwiatów przyciąga pszczoły, a w gęstych koronach starych drzew ptaki wiją gniazda, karmiąc pisklęta owadami szkodnikami. Dzięki naturalnym procesom nie ma potrzeby stosowania środków chemicznych, a owoce z nich są zdrowsze i smaczniejsze niż te z sadów towarowych.
– Dla przykładu taka kosztela, to i aromat ma inny, a smaku nie da się opisać. Bardzo mi się ten pomysł podoba, bo rodzice mieli taki sad, kiedy byłam mała i teraz ja też go będę miała. A w takim jabłku to i robaczek siedzi, do takiego sklepowego nigdy nie wlezie, robaczek wie co dobre – opowiada Krystyna Jankowska z Wodziłek. Czytaj więcej…
Źródło: Kosztele, antonówki, wraca moda na stare odmiany jabłek