Konsultacje publiczne EFSA w sprawie UL witaminy E
Trwają konsultacje publiczne Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) dotyczące projektu opinii naukowej w sprawie górnego tolerowanego poziomu spożycia (UL) witaminy E.
Zgłaszanie uwag do ww. projektu opinii EFSA jest możliwe w terminie do dnia 09 czerwca 2024 r.
Panel EFSA ds. Żywienia, Nowej Żywności i Alergenów Pokarmowych (NDA) opracował projekt opinii naukowej w sprawie górnego tolerowanego poziomu spożycia witaminy E.
Panel EFSA (NDA) utrzymał dotychczasowe wartości UL dla witaminy E pobranej ze wszystkich źródeł dla następujących grup populacji:
-300 mg/dobę dla dorosłych, w tym kobiet w ciąży i karmiących;
-100 mg/dobę dla dzieci w wieku 1 – 3 lat;
-120 mg/dobę dla dzieci w wieku 4 – 6 lat;
-160 mg/dobę dla dzieci w wieku 7 – 10 lat;
-220 mg/dobę dla dzieci w wieku 11 – 14 lat;
-260 mg/dobę dla dzieci w wieku 15 – 17 lat.
Natomiast wartość UL dla niemowląt w wieku 4 – 6 miesięcy ustalono na poziomie: 50 mg/dobę, a dla niemowląt w wieku 7 – 11 miesięcy na poziomie: 60 mg/dobę.
Wskazać również należy, że powyżej wskazane wartości UL mają zastosowanie do wszystkich form stereoizomerów α-tokoferolu.
Nie mają natomiast zastosowania w odniesieniu do osób, które przyjmują leki przeciwzakrzepowe lub przeciwpłytkowe, pacjentów stosujących profilaktykę chorób układu krążenia oraz z zespołami upośledzonego wchłaniania witaminy K.
Szczegółowe informacje na temat konsultacji publicznych prowadzonych przez EFSA pod Nr PC-0940 oraz zasad zgłaszania komentarzy, dostępne są na stronie internetowej pod adresem:
https://connect.efsa.europa.eu/RM/s/publicconsultation2/a0lTk000000r0bO/pc0940
22 398 60 79
Wiejska 17 lok. 6, 00-480 Warszawa
biuro@food-law.pl
www.food-law.pl
#foodlaw #prawo #prawożywnościowe #żywność #konsultacjepubliczne #EFSA #NDA #UL #witaminaE #α-tokoferol
Artykuł Konsultacje publiczne EFSA w sprawie UL witaminy E pochodzi z serwisu Centrum Prawa Żywnościowego i Produktowego.
Źródło: Konsultacje publiczne EFSA w sprawie UL witaminy E