Konkurs ,,Nasze Kulinarne Dziedzictwo”
Poznanie i udokumentowanie dolnośląskich regionalnych produktów żywnościowych – to główny cel konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo”, organizowanego przez dolnośląski Urząd Marszałkowski i Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu.
Jak poinformowała PAP w środę rzeczniczka prasowa Urzędu Marszałkowskiego Województwa Dolnośląskiego Dagmara Turek-Samól, w finale konkursu, który jest zaplanowany na 25 sierpnia, wybrane zostaną: najlepszy produkt żywnościowy oraz najlepsze danie i potrawa regionalna Dolnego Śląska.
Rzeczniczka podkreśliła, że celem konkursu jest poznanie i udokumentowanie dolnośląskich regionalnych produktów żywnościowych, od lat wytwarzanych tymi samymi metodami i według tych samych receptur.
„Ideą jest także przygotowanie producentów do ubiegania się o ochronę zgodną z ustawodawstwem unijnym oraz zachęcanie mieszkańców obszarów wiejskich do poszukiwania alternatywnych źródeł dochodu” – dodała.
Do konkursu w kategorii na najlepszy produkt żywnościowy można zgłaszać produkty pochodzenia zwierzęcego – produkty mięsne, rybne, mleczne i
miody; pochodzenia roślinnego – owocowe, warzywne, zbożowe i cukiernicze oraz alkoholowe i bezalkoholowe napoje regionalne, a także produkty łączące w sobie elementy roślinne ze zwierzęcymi, np. farsze.
W kategorii na najlepszą potrawę regionalną uczestnicy będą musieli zaprezentować zupę lub przystawki i danie główne. W rywalizacji mogą wziąć udział dwuosobowe zespoły reprezentujące firmy gastronomiczne, gospodarstwa agroturystyczne lub koła gospodyń wiejskich. Pięcioosobowe jury będzie oceniało walory smakowe, wygląd potraw oraz ich związek z regionem i jego tradycjami.
Zgłoszenia do konkursu można nadsyłać do 30 czerwca 2012 r. na adres: Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu ul. Zwycięska 8 53-033 Wrocław, z dopiskiem: „Nasze Kulinarne Dziedzictwo”. Szczegółowy regulamin i karty zgłoszeniowe są dostępne na stronie internetowej http://www.umwd.dolnyslask.pl/obszarywiejskie/aktualnosci/.
Konkurs organizowany jest w ramach Planu działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich i współfinansowany ze środków Unii Europejskiej z Europejskiego Funduszu Rolnego.
Źródło: Konkurs ,,Nasze Kulinarne Dziedzictwo”
Podobne wiadomosci:
PERŁY 2010 ROZDANE.Opolskie smaki mioduKonkurs na relację z akcji „Sprzątanie Świata – Polska”