Jesienne odżywianie
|
Źródło:www.sxc.hu |
Jesień co prawda powoli chyli się ku końcowi, ale póki mamy jeszcze możliwość korzystania z jej dobrodziejstw, to róbmy to! Powinniśmy jeść jak najwięcej skarbów jesieni. Co to znaczy? Przede wszystkim owoce i warzywa, w które nasza szerokość geograficzna obfituje.
Zajadamy się owocami egzotycznymi, tymczasem bardzo często w ogóle nie doceniamy naszych krajowych przysmaków. Czy wiesz np. jak bardzo zdrowe mogą być jabłka czy gruszki? Mają one naprawdę wiele cennych witamin i mikroelementów, które usprawniają prace naszego organizmu, dodają mu sił witalnych i jednocześnie hamują proces starzenia się. Warto także powiedzieć, że zarówno pierwszy jak i drugi ze wspomnianych owoców doskonale nadaje się na przetwory. Jeśli zatem masz do nich dostęp być może skusisz się na przygotowanie domowej roboty kompotów, dżemów czy też octu jabłkowego? Dzięki temu będziesz mógł korzystać z prawdziwych dobrodziejstw natury również zimą. Żadnych konserwantów ani sztucznych substancji konserwujących. Przetwory stanowią doskonałą przekąskę i jednocześnie są one również zdrowe. Co prawda zawierają one dość dużą ilość cukru i w związku z tym nie należą do najmniej kalorycznych ale z pewnością jest to znacznie lepsza opcja niż sztuczne dżemy czy udawane soki.
Źródło: Jesienne odżywianie
Podobne wiadomosci:
Jesienne Targi Sztuki LudowejJESIENNE SADZENIE LASUJesienne odżywianie – część druga