Jedz na zdrowie
MIÓD – pomaga zwalczyć biegunkę. Wykazuje silne działanie bakteriobójcze. Hamuje wzrost nawet salmonelli i E. coli.
CZOSNEK – jest doskonały na przeziębienia i grypę. Allicyna (substancja odpowiedzialna za specyficzny zapach) niszczy wirusy i bakterie. Badania wykazały, że często działa silniej niż penicylina czy tetracyklina.
CEBULA – wskazana jest przy skłonnościach do zakrzepicy. Pomaga rozpuszczać już istniejące zakrzepy, a wzmacniając ścianki tętnic i podnosząc poziom tzw. dobrego cholesterolu, zapobiega nowym zakrzepom. Działa przeciwzakrzepowo w każdej postaci, bez względu na to, czy jest surowa, gotowana, smażona czy suszona.
RYBY – zwłaszcza te pochodzące z zimnych mórz pomagają zwalczyć bóle głowy. Są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3 pomagające w blokowaniu substancji, które mogą wywoływać migreny. Podobnie działa imbir, który redukuje stany zapalne będące podłożem bólów głowy.
JOGURT - zawiera wiele substancji zwalczających infekcje i gorączkę. Udowodniono, że w wielu przypadkach działa nawet skuteczniej niż leki, głównie ze względu na zawartość substancji (acidofilina) o działaniu wiruso- i bakteriobójczym.
ŻURAWINA – pomaga przy zapaleniach pęcherza. Jest nazywana żurawinowym antybiotykiem, utrudnia przyklejanie się bakterii wywołujących zakażenia do ścianek pęcherza.
OLIWA Z OLIWEK – pomaga przy nadciśnieniu tętniczym. Nienasycone kwasy tłuszczowe z oliwy zmniejszają lepkość krwi, wzmacniają ścianki tętnic. Wystarczy jedna łyżka oliwy dziennie. Podobnie działa seler, zwłaszcza naciowy.
GREJPFRUT – zwalcza zbyt wysoki cholesterol. Powoduje też oczyszczanie tętnic ze złogów. Główny składnik czynny znajduje się w pektynach (włóknach) owocu.
JABŁKA – są doskonałe przy problemach z sercem. Pomagają utrzymać w zdrowiu cały układ krążenia. Zmniejszają poziom cholesterolu, oczyszczają tętnice, a ich sekret tkwi w pektynach, rozpuszczalnych włóknach oraz w wit. C.
BANANY – zawierają składniki, które zapobiegają wrzodom żołądka i wspomagają ich gojenie. Wykazują dobroczynny wpływ na śluzówkę żołądka, tworząc barierę chroniącą przed działaniem żrących soków żołądkowych.
FASOLA – jest doskonała dla cukrzyków. Wszystkie warzywa strączkowe znakomicie pomagają w regulacji poziomu insuliny we krwi. Po spożyciu fasoli następuje bardzo powolny wzrost cukru we krwi i organizm nie potrzebuje dużych ilości insuliny, żeby go przetworzyć. A jest to bardzo korzystne, zwłaszcza dla cukrzyków.
HERBATA – chroni zęby przed próchnicą. Dzięki zawartości garbników i fluoru, i to bez względu na rodzaj herbaty, skutecznie broni przed dostępem bakterii próchniczych.
Źródło: Jedz na zdrowie