Jakość handlowa wyrobów cukierniczych
W lipcu 2024 r. Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) przedstawiła wyniki planowej kontroli w zakresie jakości handlowej wyrobów cukierniczych, przeprowadzonej w pierwszym kwartale 2024 r.
Celem kontroli było sprawdzenie jakości handlowej wyrobów cukierniczych, w zakresie zgodności z obowiązującymi przepisami i deklarowanymi wymaganiami. Produktami priorytetowymi były wyroby czekoladowe, nadziewane i czekolady zawierające ciastka.
Niniejsza kontrola przeprowadzona została u 44 producentów. Nieprawidłowości stwierdzono w 13 zakładach produkcyjnych (29,5 % skontrolowanych).
Szczegółowe informacje w ww. zakresie dostępne są na stronie internetowej IJHARS pod adresem: https://www.gov.pl/…/wyniki-kontroli-w-zakresie-jakosci…
W Centrum Prawa Żywnościowego i Produktowego każdego dnia wspieramy podmioty z branży spożywczej m.in. w zapewnieniu zgodności oznakowania środków spożywczych, w tym wyrobów cukierniczych. Zachęcamy do kontaktu z naszym Zespołem.
Artykuł Jakość handlowa wyrobów cukierniczych pochodzi z serwisu Centrum Prawa Żywnościowego i Produktowego.
Źródło: Jakość handlowa wyrobów cukierniczych