Jakość handlowa w mikrobiologii żywności

W ostatnim wydaniu Biuletynu „Wiedza i Jakość” nr 4 (77) 2024 ukazał się artykuł dotyczący jakości handlowej w mikrobiologii żywności. IJHARS przedstawił jakimi cechami musi charakteryzować się chleb na zakwasie, piwo „żywe” nie poddane procesowi utrwalania (pasteryzacji, mikrofiltracji), flora jogurtowa w mlecznych i niemlecznych napojach fermentowanych, a także przetwory pomidorowe (koncentraty pomidorowe, soki pomidorowe), by spełniały wymagania w zakresie jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych.
 
Poniżej przykłady metod stosowanych przez IJHARS na potrzeby urzędowej kontroli żywności:
 
1. Chleb na zakwasie – do odróżnienia pieczywa wytwarzanego metodą fermentacji kwasowej od pieczywa wytwarzanego z zastosowaniem środków zakwaszających wykorzystywana jest metodyka PN-A-74102:1999 załącznik C. Polega ona na obserwacji pod mikroskopem komórek bakterii fermentacji mlekowej. Gdy takie zostaną znalezione, świadczą to o tym, że pieczywo zostało wytworzone metodą fermentacji kwasowej.
 
2. Piwo „żywe” nie poddane procesowi utrwalania – piwa poddaje się badaniu metodą posiewu mikrobiologicznego. Przed przystąpieniem do posiewu, próbkę piwa wstępnie przygotowuje się odwirowując ją tak, aby powstał osad na dnie probówki. Uzyskany z osadu materiał, posiewa się na pożywkę stałą agarową i inkubuje. Stwierdzenie obecności drożdży świadczy, że producent nie zastosował metody utrwalania piwa np. pasteryzacji czy mikrofiltracji.
 
3. Flora jogurtowa w mlecznych i niemlecznych napojach fermentowanych – aby oświadczenie: „Żywe kultury w jogurcie lub mleku fermentowanym poprawiają trawienie zawartej w produkcie laktozy u osób mających trudności z trawieniem laktozy” mogło być stosowane, jogurt lub fermentowane mleko powinny zawierać w jednym gramie, co najmniej 108 jtk żywych komórek starterowych (Lactobacillus delbrueckii subspecies bulgaricus i Streptococcus thermophilus). IJHARS kontroluje liczbę tych drobnoustrojów pod względem flory charakterystycznej. Badanie przeprowadza się w ostatnim dniu przydatności do spożycia, aby konsument był pewien, że spożywa jogurt z aktywną i żywą mikroflorą.
 
4. Przetwory pomidorowe – IJHARS kontroluje czy w przetworach pomidorowych nie występuje pleśń wykorzystując metodę Howarda według metodyki AOAC. Jest to metoda mikroskopowa, w której do zliczania strzępków pleśni (czyli fragmentów grzybni) używa się specjalnej komory z 25 polami do obserwacji przygotowanej w określony sposób próbki. Bada się minimum 75 pól. W każdym oglądanym polu należy szukać charakterystycznych morfologicznie fragmentów strzępków grzybni pleśni.
 
➡Więcej w biuletynie dostępnym pod adresem: https://www.gov.pl/web/ijhars/biuletyn-wiedza-i-jakosc
 
???? 22 398 60 79
???? Wiejska 17 lok. 6, 00-480 Warszawa
???? biuro@food-law.pl
???? www.food-law.pl
 

Artykuł Jakość handlowa w mikrobiologii żywności pochodzi z serwisu Centrum Prawa Żywnościowego i Produktowego.

Źródło: Jakość handlowa w mikrobiologii żywności


Podobne wiadomosci:

  • Jakość handlowa żywności dla dzieci
  • Jakość handlowa żywności dla dzieci
  • Jakość handlowa piwa w 2022 r. – błędy w oznakowaniu
  • Skomentuj:

    You must be logged in to post a comment.

    skanowanie Lublin drukowanie wielki format w lublinie skanowanie lublin skanowanie dokumentów lublin tanie ksero lublin tanie ksero lublin szybki druk wysokonakładowy skanowanie lublin