Jakość handlowa przetworów grzybowych
W dniu 1 sierpnia 2024 r. Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych poinformowała o przeprowadzonych po raz pierwszy na skalę ogólnopolską wynikach kontroli jakości przetworów grzybowych
(https://www.gov.pl/web/ijhars/wyniki-kontroli-jakosci-przetworow-grzybowych).
Kontrola przeprowadzona została na etapie produkcji oraz w sklepach w ostatnim kwartale ubiegłego roku na terenie całego kraju.
Produktami priorytetowymi poddanymi ww. kontroli były: grzyby leśne marynowane, suszone i w solance.
Produkty skontrolowano w 89 podmiotach, stwierdzając nieprawidłowości w 35 (39,3% skontrolowanych).
W zakresie znakowania sprawdzono 203 partie, z czego 45 zakwestionowano (22,2%). Stwierdzone nieprawidłowości w zakresie znakowania dotyczyły m.in.:
brak informacji o suszeniu i pasteryzowaniu wyrobów
brak w opakowaniu deklarowanego gatunku grzyba np. smardza
brak pełnego oznakowania w języku polskim
sprzedaż po upływie daty minimalnej trwałości
przedstawienie informacji o wartości odżywczej bez doprecyzowania czy odnosi się do całego produktu czy bez zalewy
podanie masy netto produktu wraz z tolerancją
brak lub błędnie podany numer uprawnień klasyfikatora/grzyboznawcy
brak podania roku zbioru i numeru atestu na opakowaniu grzybów suszonych.
W Centrum Prawa Żywnościowego i Produktowego każdego dnia wspieramy podmioty z branży spożywczej m.in. w zakresie zapewnienia zgodności znakowania środków spożywczych. Zapraszamy do kontaktu!
22 398 60 79
Wiejska 17 lok. 6, 00-480 Warszawa
biuro@food-law.pl
www.food-law.pl
#KontrolaJakości #IJHARS #InspekcjaJakości #ProduktySpożywcze #ZnakowanieŻywności #PrzetworyGrzybowe #BezpieczeństwoŻywności #JakośćŻywności #OznakowanieŻywności #GrzybyLeśne #SuszoneGrzyby #MarynowaneGrzyby #Żywność #PrawoŻywnościowe #CentrumPrawaŻywnościowego #ProdukcjaŻywności #BezpieczeństwoKonsumenta #PrawoProduktowe #Pasteryzacja #MinimalnaTrwałość #ŻywnośćEkologiczna
Artykuł Jakość handlowa przetworów grzybowych pochodzi z serwisu Centrum Prawa Żywnościowego i Produktowego.
Źródło: Jakość handlowa przetworów grzybowych