Jakość handlowa przetworów grzybowych

➡W dniu 1 sierpnia 2024 r. Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych poinformowała o przeprowadzonych po raz pierwszy na skalę ogólnopolską wynikach kontroli jakości przetworów grzybowych ????
(https://www.gov.pl/web/ijhars/wyniki-kontroli-jakosci-przetworow-grzybowych).
 
➡Kontrola przeprowadzona została na etapie produkcji oraz w sklepach w ostatnim kwartale ubiegłego roku na terenie całego kraju.
 
➡Produktami priorytetowymi poddanymi ww. kontroli były: grzyby leśne marynowane, suszone i w solance.
 
➡Produkty skontrolowano w 89 podmiotach, stwierdzając nieprawidłowości w 35 (39,3% skontrolowanych).
 
➡W zakresie znakowania sprawdzono 203 partie, z czego 45 zakwestionowano (22,2%). Stwierdzone nieprawidłowości w zakresie znakowania dotyczyły m.in.:
 
❌brak informacji o suszeniu i pasteryzowaniu wyrobów
❌brak w opakowaniu deklarowanego gatunku grzyba np. smardza
❌brak pełnego oznakowania w języku polskim
❌sprzedaż po upływie daty minimalnej trwałości
❌przedstawienie informacji o wartości odżywczej bez doprecyzowania czy odnosi się do całego produktu czy bez zalewy
❌podanie masy netto produktu wraz z tolerancją
❌brak lub błędnie podany numer uprawnień klasyfikatora/grzyboznawcy
❌brak podania roku zbioru i numeru atestu na opakowaniu grzybów suszonych.
 
W Centrum Prawa Żywnościowego i Produktowego każdego dnia wspieramy podmioty z branży spożywczej m.in. w zakresie zapewnienia zgodności znakowania środków spożywczych. Zapraszamy do kontaktu!
 
???? 22 398 60 79
???? Wiejska 17 lok. 6, 00-480 Warszawa
✉ biuro@food-law.pl
???? www.food-law.pl
 
#KontrolaJakości #IJHARS #InspekcjaJakości #ProduktySpożywcze #ZnakowanieŻywności #PrzetworyGrzybowe #BezpieczeństwoŻywności #JakośćŻywności #OznakowanieŻywności #GrzybyLeśne #SuszoneGrzyby #MarynowaneGrzyby #Żywność #PrawoŻywnościowe #CentrumPrawaŻywnościowego #ProdukcjaŻywności #BezpieczeństwoKonsumenta #PrawoProduktowe #Pasteryzacja #MinimalnaTrwałość #ŻywnośćEkologiczna

Artykuł Jakość handlowa przetworów grzybowych pochodzi z serwisu Centrum Prawa Żywnościowego i Produktowego.

Źródło: Jakość handlowa przetworów grzybowych


Podobne wiadomosci:

  • Jakość handlowa mięsa czerwonego i przetworów mięsnych – wyniki kontroli IJHARS z I kwartału 2023 r.
  • Jakość handlowa piwa w 2022 r. – błędy w oznakowaniu
  • Jakość handlowa olejów roślinnych w 2022 r.
  • Skomentuj:

    You must be logged in to post a comment.

    skanowanie lublin skanowanie Lublin wielki format w lublinie skanowanie lublin skanowanie dokumentów lublin wydruki lublin centrum tanie formaty lublin wielkoformatowe format projekty powykonawcze archiwizacja dokumentacji skanowanie do pliku wielki format