Jakość handlowa oliwy z oliwek w 2022 r.
Oliwa z oliwek jest jednym z najczęściej fałszowanych środków spożywczych w Unii Europejskiej.
Kontrola jakości handlowej oliwy z oliwek, przeprowadzona przez IJHARS w 2022 r. wykazała największe zastrzeżenia wobec cech organoleptycznych – w ponad połowie kontrolowanych produktów wykryto wady niedopuszczalne w najwyższej kategorii oliwy z oliwek, które świadczą o jej niższej kategorii.
W ramach kontroli oznakowania zweryfikowano 79 partii, z czego w 27 stwierdzono nieprawidłowości (34,2%). Dotyczyły one m.in.:
- Użycia nazwy nieadekwatnej do kategorii oliwy z oliwek określonej w badaniach laboratoryjnych.
- Stosowania nazwy niezgodnej z obowiązującymi przepisami (np. „Oliwa z oliwek extra virgin” czy „100% oliwa z oliwek ekstra virgin z pierwszego tłoczenia” zamiast „oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia”).
- Braku wskazania obowiązkowego opisu kategorii oliwy lub podania go niezgodnie z przepisami (np. „pierwsza klasa oliwy z oliwek otrzymywanej bezpośrednio z oliwek, wyłącznie w procesach mechanicznych”).
- Zastosowania sformułowania „bez dodatków i konserwantów” (sugerującego szczególne właściwości danej oliwy), podczas gdy wszystkie oliwy nie mogą zawierać takich składników.
Jeśli chodzi o badania laboratoryjne, to objęto nimi 21 partii, z czego 2 zakwestionowano (9,5%). Stwierdzono zawyżoną zawartość kwasów tłuszczowych wielonienasyconych (w stosunku do deklaracji w wartości odżywczej) i Delta-7-stigmastenolu.
Jeśli chcesz sprawdzić, czy masz prawidłowo oznakowane środki spożywcze (nie tylko oliwy z oliwek) – powierz to specjalistom z Food Law!
Źródło: strona IJHARS: https://www.gov.pl/web/ijhars/jakosc-handlowa-oliwy-z-oliwek-w-2022-r
Artykuł Jakość handlowa oliwy z oliwek w 2022 r. pochodzi z serwisu Centrum Prawa Żywnościowego i Produktowego.
Źródło: Jakość handlowa oliwy z oliwek w 2022 r.