Gruszka jak codzienny suplement diety- część druga
Gruszki w porównaniu z innymi owocami charakteryzują się znacznie mniejszą ilością witamin i innych składników mineralnych. Udowodniono, że w porównaniu z jabłkami zawierają zdecydowanie mniej witaminy C, czy innych witamin szczególnie z grupy B. Należy jednak pamiętać, że w owocu tym odnajdziemy bardzo duże ilość jodu i niestety cukru. Występujące w miąższu cukry proste takie jak sacharoza czy glukoza powodują, ze owoc ten jest bardzo kaloryczny, w związku z czym niekorzystnie wpływa na nasza sylwetkę. Ich spożycie nie jest zatem zalecane osobom przebywającym na diecie.
Szczególne walory smakowe i zapachowe gruszek wynikają z obecności olejków eterycznych. Z badań naukowych wynika, że wraz z dojrzewaniem tych owoców znacznie spada zawartość pektyn i kwasów organicznych.
Obecnie gruszki wykorzystywane są do produkcji wielu przetworów takich jak dżemy czy kompoty. Doskonale komponują się z mięsem drobiowym i kaczym. Często wykorzystywane są także do przygotowania oryginalnych sałatek i przekąsek. Bez obaw owoce te możemy łączyć z orzechami oraz serami, w szczególności żółtym i pleśniowym. Warto także zadbać o zaopatrzenie naszej spiżarni na zimę. Możemy tego dokonać również poprzez różnego rodzaju suszonki. Bardzo łatwa pielęgnacja tego drzewka powoduje, że coraz częściej możemy spotkać go w naszych ogrodach. Nie wymaga ono bowiem szczególnej uwagi i obserwacji ze strony ogrodnika.
Źródło: Gruszka jak codzienny suplement diety- część druga
Podobne wiadomosci:
Gruszka jako codzienny suplement diety – część pierwszaCała prawda o suplementach diety – część drugaDieta dla kulturystów – część druga