Dieta Montignaca
Dieta Montignaca to złożony program żywieniowy, który powstał w latach 80 ubiegłego wieku. Pomimo długiej historii jest on nadal aktualny i bardzo często stosowany. Na czym polega istota jego sukcesu?
Otóż dieta Montignaca opiera się na pracach P.A Crapo –francuski prawnik, który niegdyś współpracował z bardzo dużym koncernem w USA. Jego zasługi znane są jednak bardziej w innej dziedzinie, w której również się realizował. Opracował on bowiem metodę odżywiania, która przede wszystkim skierowana była do osób z problemami cukrzycowymi. Nie mniej jednak przygotowany przez niego program żywieniowy z powodzeniem mógł stosować każdy, kto chciał posiadać piękną sylwetkę. Michael Montagnac korzystając ze wspomnianych wyżej dzieł opracował swoją własną dietę, której najważniejszą dla nas zaletą jest to, że jest ona wygodna i stosunkowo łatwa. Biorąc pod uwagę nasze doświadczenia z rygorystycznymi programami żywieniowymi, ten wydaje się być dosłownie idealny. Nie występują w nim bowiem żadne ograniczenia co do ilości spożywanych posiłków oraz co ważne także nie musimy również skrupulatnie przeliczać kalorii każdego produktu, który chcemy zejść.
Michael Montagnac dokonał podziału produktów na 7 podstawowych grup: węglowodany, białka, owoce, warzywa, rośliny strączkowe, nasiona oraz tłuszcze. Ideą diety jest odpowiedni dobór posiłków. Warto również powiedzieć, że Montagnac wprowadził pojęcie „dobrych” oraz „złych” węglowodanów. Pierwsze posiadają wysoki indeks glikemiczny. Co za tym idzie wpływają na duży wzrost poziomu cukru we krwi. Z kolei węglowodany określane mianem „dobrych” nie podnoszą poziomu cukru w ogóle lub robią to tylko w sposób nieznaczny.
Źródło: Dieta Montignaca
Podobne wiadomosci:
Istota diety MontignacaDieta w sporcie – równie ważna, jak treningCzy dieta CUD istnieje?