Dieta cytrynowa
|
Źródło: www.sxc.hu |
Cytryna jest gatunkiem rośliny z rodziny rutowatych. Pochodzi ona z południowo-wschodnich Chin. Co ciekawe współcześnie nie występuje ona tam jednak ani w stanie dzikim ani także hodowlanym. Prawdopodobnie cytryna pochodzi ze skrzyżowania limy.
Cytryna zawiera wiele cennych dla naszego organizmu składników. Ze względu na dużą zawartość witaminy C dodajemy ją często do herbaty w sezonie „grypowym”. Oprócz tego jest ona dla nas także cennym źródłem witaminy B1 oraz kwasu cytrynowego. W przemyśle spożywczym i farmaceutycznym owoce oraz skórki z owoców są wykorzystywane jako źródło kwasów cytrynowego oraz olejku eterycznego. Nic więc dziwnego, że w Hollywood prawdziwą furorę robi obecnie dieta cytrynowa. Nie jest ona niestety ani łatwa ani jakby się mogło wydawać z powyższych danych zdrowa. Można na niej jednak dość sporo schudnąć – do 3 kg w ciągu zaledwie 5 dni.
Dietę tę rozpropagowała Theresa Cheung – autorka książki „The Lemon Juice Diet”. Jest to przede wszystkim program żywieniowy (o ile można to tak nazwać w tym przypadku), którego zadaniem jest oczyszczenie organizmu. Znany jest on również pod nieco inną nazwą – lemon detox diet. Z uwagi na niską zawartość składników odżywczych nie polecamy jej stosowania przez okres dłuższy niż 5 dni! Może to bowiem przyczynić się do poważnych komplikacji zdrowotnych. Nie polecamy ją również osobom, które wykazują dużą aktywność fizyczną np. uprawiają sport lub pracują w charakterze fizycznym.
Cheung radzi nam, aby przygotować sobie cztery porcje lemoniady. Aby to uczynić wystarczy zmieszać 2 łyżki soku z cytryny, 250 ml wody mineralnej oraz łyżkę syropu klonowego. Do smaku warto również dodać szczyptę pieprzu cayenne. Taką lemoniadę wypijamy każdego dnia. Pierwszą 30 minut przed śniadaniem.
Źródło: Dieta cytrynowa
Podobne wiadomosci:
Dieta w sporcie – równie ważna, jak treningCzy dieta CUD istnieje?Zimowa dieta