Co pomaga, a co szkodzi alergikom w miodach?
Miodobranie w Pszczelej Woli – najlepiej smakuje surowy miód |
Choć miód to w 70% cukry (glukoza i fruktoza, wchłaniane bez potrzeby trawienia), kwasy organiczne, rutyna, enzymy, elektrolity, liczne pierwiastki i nieco witamin – nie zawsze jednak to, co kupujemy w sklepie zawiera w swoim składzie same naturalne składniki, korzystne dla wszystkich tych, którzy nie mają reakcji alergicznych na produkty pszczele.
Jak działają pszczele specyfiki?
Naturalny miód zwiększa odporność organizmu, działa odtruwająco i bakteriostatyczne na organizm – i nadaje się nawet dla diabetyków. Jedzony prosto ze słoika bez pieczywa i dodatków działa leczniczo na gardło i krtań. Jednak substancje lecznicze tracą właściwości od temperatury 50 st. C, stąd pamiętajmy o tym, by nie dodawać miodu do gorącej herbaty.
Pyłek kwiatowy zaś to cenne źródło witamin, białka i tłuszczów dla pszczół, który na ludzi działa regeneracyjnie, z czego korzystają sportowcy oraz osoby po radioterapii.
Na co uważać?
Oczywiście na skład i rozcieńczanie wodą, by nie uległ naturalnie krystalizacji w okresie jesienno-zimowym. Miody kupowane w zaprzyjaźnionych pasiekach mają właściwości nieporównywalne z ofertą na półkach hipermarketów, gdzie królują zlewki miodów “z krajów UE i spoza UE” – w tym Ukrainy, Chin, Afryki i innych państw (np. Azji). Bywają dodatkowo dosładzane i mogą zawierać substancje szczególnie niepożądane przez alergików, np.
- pyłki bylin i drzew niewystępujących w naszej szerokości geograficznej, na które nasz organizm nie jest przygotowany np. eukaliptusa, po których możemy zareagować alergią,
- antybiotyki (jak chloramfenikol) stosowane w miodach azjatyckich np. w Chinach przy masowej produkcji.
Jaki miód pomaga alergikom?
Miód wielokwiatowy jest polecany wszystkim mającym sezonową alergię na pyłki – cierpiącym na nieżyt nosa czyli katar sienny. Działa na organizm jak naturalna szczepionka przeciw alergii – o ile jest spożywany regularnie przez kilka miesięcy przed wystąpieniem sezonowych dolegliwości. *Żucie kawałków plastra miodowego poleca się profilaktycznie na miesiąc przed spodziewanym atakiem pyłkowicy.
Miód lipowy zaś działa wykrztuśnie i uspokajająco, a do tego obniża ciśnienie krwi. Spadziowy zaś, wytwarzany z wydzielin mszyc i czerwców, jest świetnym naturalnym antybiotykiem, mającym w składzie najwięcej biologicznie aktywnego żelaza niż inne miody nektarowe.
Na co propolis?
Znane są jego właściwości bakteriobójcze, grzybobójcze i antywirusowe, regeneruje także uszkodzone tkanki oraz jest pomocny w leczeniu zapalenia błon śluzowych jamy ustnej i dziąseł. Zawiera flawony, które pomagają usunąć ołów z organizmu czy nawet zlikwidować alergię. W postaci kremu stosuje się go do zwalczania trądziku młodzieńczego, a w formie maści – do gojenia oparzeń i odmrożeń.
Unikajmy pszczelego mleczka
Jest wydzieliną gruczołów pszczół do karmienia larw przyszłych pszczół matek; zawiera hormony i enzymy i nasz organizm działa pobudzając metabolizm i zmniejszając zawartość glukozy w surowicy krwi. Jest pomocne w leczeniu nadciśnienia, bezsenności, nerwic czy owrzodzenia dwunastnicy, ale zakazane do stosowania przy ostrych chorobach zakaźnych, nowotworowych i alergii, bez względu na to, w jakiej formie jest dostępne (liofilizowane, jako tabletki do ssania czy jako płyn).
Źródło: Co pomaga, a co szkodzi alergikom w miodach?