Chleb- zdrowy czy tuczący?
Naukowcy dowodzą, że rocznie spożywamy ok. 100 kg chleba. Czy taka ilość wpływa na przybieranie wagi? Z pewnością Ci którzy kupują wyłącznie pieczywo ciemne odpowiedzą „nie”. I tutaj kryje się jedna z wielu pułapek handlowych. Bardzo często zdarza się, że ciemne pieczywo w rzeczywistości okazuje się tym jasnym zawierającym jedynie dodatkowy barwnik. Nie jest zatem pozbawione dodatkowych kalorii. Chcąc nas przekonać o zdrowych właściwościach chleba producenci często stosują różnego rodzaju dodatki jak płatki owsiane czy ziarna słonecznika. Sięgając zatem po pieczywo musimy poważnie przemyśleć swój wybór.
Typowy chleb razowy powinien być ciężki, a podczas krojenia także i lepki. Tylko wówczas możemy być pewni, że zjadane śniadanie jest nie tylko zdrowe ale i pełnowartościowe. Osoby chcące zgubić kilka kilogramów często sięgają po pieczywo chrupkie. W rzeczywistości wcale nie zawiera mniej kalorii niż tradycyjny chleb kupowany w piekarni. Jego zaletą jest jednak duża zawartość błonnika, który ułatwia trawienie. Zatem tego typu kolacja nie tuczy ale wyłącznie wówczas gdy poprzestaniemy na 3 kromkach. Dietetycy alarmują zatem, że idealny chleb to ten upieczony własnoręcznie w domowym piekarniku.
Źródło: Chleb- zdrowy czy tuczący?