Błędy w znakowaniu głównym problemem jakości handlowej pieczywa
Na podstawie wyników kontroli jakości handlowej przeprowadzonych przez IJHARS w latach 2015-2020 u producentów wynika, że cechy organoleptyczne (m.in. barwa, smak, zapach, wygląd) i parametry fizykochemiczne (np. kwasowość, zawartość tłuszczu, cukrów i soli) pieczywa nie budziły większych zastrzeżeń. Inaczej było jednak w przypadku znakowania produktów.
W zależności od roku nieprawidłowe znakowanie dotyczyło od 28,0 % do 39,9 % skontrolowanych partii pieczywa (II kw. 2015 r. – 39,9 %, I kw. 2017 r. – 30,2 %, III kw. 2018 r. – 32,3 %, II kw. 2019 r. – 28,0 %, I kw. 2020 r. – 28,8 %).
W latach 2021-2023 Inspekcja objęła kontrolą jakości handlowej pieczywo w sklepach, w tym głównie pieczywo sprzedawane konsumentom luzem. Podobnie jak w przypadku kontroli realizowanych w latach wcześniejszych, badane na etapie sprzedaży detalicznej cechy organoleptyczne i parametry fizykochemiczne pieczywa były zgodne z deklaracjami przedsiębiorców, a także wymogami prawa.
Nieprawidłowe znakowanie, w zależności od roku, kształtowało się jednak na poziomie od 32,7% do 46,1 % ( I kw. 2021 r. – 46,1 %, II kw. 2022 r. – 32,7 %, I kw. 2023 r. – 37,1 %).
Najistotniejsze błędy stwierdzone w oznakowaniu pieczywa to:
- stosowanie nieprawidłowego nazewnictwa lub użycie nazw fantazyjnych (np. „chleb zwykły”, „chleb firmowy”, „chleb natura”, „chleb wieloziarnisty”), które nie zawierały odniesienia do rodzaju pieczywa ze względu na użyte składniki (mąki);
- nazwa pieczywa nieadekwatna do składu, np.: ,,chleb razowy”, ,,chleb graham” – w sytuacji, gdy mąka razowa oraz mąka graham nie występowały w przewadze w stosunku do pozostałych sypkich składników chleba; ,,chleb pełnoziarnisty” – podczas, gdy w składzie nie dominowały składniki otrzymane z przemiału całego ziarna;
- stosowanie określeń typu „wiejski”, „tradycyjny”, „swojski” w pieczywie produkowanym z wysoko przetworzonych składników i zawierającym substancje dodatkowe;
- brak wykazania w składzie produktu składników alergennych lub ich wyróżnienia za pomocą czcionki, stylu, tła;
- pominięcie w składzie użytych substancji dodatkowych.
Jeśli mają Państwo wątpliwości dotyczące znakowania żywności lub chcą Państwo upewnić się, że prawidłowo znakują swoje produkty – zapraszamy do kontaktu z Food Law.
Źródło: strona internetowa IJHARS
Artykuł Błędy w znakowaniu głównym problemem jakości handlowej pieczywa pochodzi z serwisu Centrum Prawa Żywnościowego i Produktowego.
Źródło: Błędy w znakowaniu głównym problemem jakości handlowej pieczywa