Węglowy posmak wina

Każdy produkt spożywczy zostawia ślad węglowy. Zarówno wino sprowadzane z Nowej Zelandii, jak również warzywa zakupione od lokalnego producenta, wiążą się z emisją CO2. O czynnikach wpływających na jej wielkość pisała Gazeta Wyborcza, która o komentarz w sprawie śladu węglowego żywności poprosiła dr Agnieszkę Szymecką-Wesołowską.

Ekspertka naszej Kancelarii przypomniała, jakie czynniki składają się na ślad węglowy, wyjaśniła, w jaki sposób może zmienić się koszt ekologiczny danego produktu, a także odniosła się do unijnych regulacji, związanych z informowaniem konsumentów o środowiskowym wpływie poszczególnych produktów spożywczych.

Publikacja jest częścią wspólnego cyklu edukacyjnego „Jedna planeta. Jedno życie. Żywność”. Z pełną treścią artykułu mogą się Państwo zapoznać TUTAJ.

Artykuł Węglowy posmak wina pochodzi z serwisu Centrum Prawa Żywnościowego i Produktowego.

Źródło: Węglowy posmak wina


Podobne wiadomosci:

  • Ślad węglowy: Co warto wiedzieć?
  • Ekolodzy zablokowali największy port węglowy
  • Katowicki Holding Węglowy: Sytuacja w górnictwie jest bardzo zła. Odpowiedzialność za ten stan ponoszą kolejne rządy
  • Skomentuj:

    You must be logged in to post a comment.

    skanowanie Lublin kopiowanie skanowanie lublin hempla lublin wydruki lublin centrum projekty powykonawcze dokumentacja powykonawcza skanowanie do pliku wielki format plakaty lublin