Ałtajskie miody
Na Ałtaj – po miód
Zdjęcie: RIA Nowosti
|
|
Mamy szczyt sezonu urlopowego. Ludzie mają do wyboru obszerne możliwości dla organizacji swego letniego wypoczynku – na każde gusty oraz – co też jest ważne – na każdą kieszeń – od skromnej sielanki na podmiejskiej daczy do kuracji w bardzo komfortowym sanatorium.
Natomiast Kraj Ałtajski w tym sezonie już po raz drugi oferuje spędzenie urlopów na pasiekach. Organizatorzy liczą na to, że turystyka wiejska i słynny ałtajski miód staną się nowym brandem Kraju Ałtajskiego, który dokłada mnóstwa starań, aby zostać jednym z największych turystycznych ośrodków w Rosji. Z danych, znajdujących się w dyspozycji administracji krajowej, wynika, że w 2009 roku uzdrowiska Kraju Ałtajskiego przyjęły blisko milion turystów. Przed 2025 rokiem potok urlopowiczów, zgodnie z planami, ma powiększyć się do trzech milionów w skali rocznej.
„Będziemy rozwijać turystykę wiejską na czterech pasiekach rejonu Krasnogorskiego, słynącego ze swej miododajności, – powiedział w wywiadzie dla agencji informacyjnej ITAR-TASS inicjator projektu Nikołaj Aleksiejew. – Zbudujemy domki dla hodowców pszczół, w których goście będą mogli nie tylko delektować się różnymi gatunkami miodu, lecz również przejść kurację. Przecież leczenie miodem od czasów starożytności jest uważane za skuteczny środek na zwalczanie różnych chorób. Taki wypoczynek, bez żadnych wątpliwości, znajdzie swych wielbicieli”, – wyraża przekonanie Nikołaj Aleksiejew.
Oprócz leczenia miodem gościom zaoferowane będą inne procedury lecznicze, w tym także takie rzadkie, jak wanny pantowe, gdyż niedaleko pasiek znajdują się gospodarstwa zajmujące się hodowlą marali – podgatunku szlachetnych jeleni. Szczególnie cenne są poroża tych jeleni w wieku jednego roku – panty, ścinane żywym zwięrzętom do produkcji para-farmaceutyków, w tym także pantokryny.
Miód ałtajski jest jednym z dwóch najszerzej znanych brandów tego smakołyku leczniczego w Rosji, obok miodu baszkirskiego. Charakterystyczne właściwości naturalnego ałtajskiego miodu ukształtowały się dzięki unikalnemu klimatowi regionu, a także starym, pielęgnowanym od niepamiętnych czasów tradycjom bartnictwa. Obok mnóstwa obfitujących w soczyste trawy łąk w kraju Ałtajskim są suche stepy, wysokie góry i dziewicze lasy. Wobec tego ałtajscy hodowcy pszczół mają mnóstwo gatunków miodu. Najpularniejsze z nich to właśnie te uzyskiwane z łąk, tajgi i gór.
W porównaniu do Europy czy Ameryki, turystyka wiejska w Rosji dopiero zaczyna się rozwijać, chociaż praktycznie wszystkie regiony kraju nadają się do tego, mogą bowiem zaoferować turystom nie tylko piękne widoki, lecz również móstwo przyjemnych sposobów na spędzenie czasu – spacery w lasach i noclegi na pastwiskach wysoko w górach, kąpiele w rzekach i jeziorach, polowania, łowienie ryb, grzybobranie, zbieranie orzechów i jagód, wiejskie łaźnie, a tym, którzy chcą poczuć się prawdziwymi wiejskimi mieszkańcami, proponuje się pracę w polu, na farmie czy na pasiece.
Na razie taki rodzaj aktywnego wypoczynku oferuje tylko kilka biur podróży – w Kraju Ałtajskim, w Karelii, w obwodzie kaliningradzkim i całkiem niedawno – w Republice Komi. Jednak ciągle rosnący popyt na ten wypoczynek ze strony urlopowiczów, mieszkańców megapolisów, powoduje, że odpowiednia oferta na rynku usług turystycznych w innych regionach Rosji też nie każe długo na siebie czekać.
Zdjęcia: zelva-beeland.narod.ru
Źródło: Ałtajskie miody