Może zabraknąć żywności…

Zmiany klimatyczne na świecie mogą zagrozić zapylaniu roślin przez owady, a to może niekorzystnie wpłynąć na produkcję żywności. Są to najnowsze wyniki badań przedstawione przez międzynarodową grupę naukowców – informuje serwis internetowy dziennika „USA Today”.

Kanadyjski profesor ekologii i biologii ewolucyjnej z uniwersytetu w Toronto, od 17 lat bada dzikie rośliny w Górach Skalistych w Kolorado i porównuje wyniki swoich obserwacji trzy razy do roku. Naukowiec jest przekonany, że zmiany klimatu doprowadzą do tego, że kwiaty zaczną zbyt wcześnie zakwitać, na długo przed obudzeniem się pszczół. W ten sposób owady nie będą w stanie zapylać kwiatów.

Według profesora odnosi się to do ogromnej liczby roślin, nie tylko dzikich, ale także uprawnych – takich jak pomidory i truskawki.

W innym raporcie, który przedstawiono w Sztokholmie, naukowcy przestrzegają przed niebezpieczeństwem wynikającym z nierównomiernego rozkładu opadów. To również może wpłynąć na ilość produkowanej żywności. Jako przykład nieprzewidywalności opadów, związanych ze zmianami klimatu, podano tegoroczne susze w Rosji i w tym samym czasie powodzie w Pakistanie.

Według autorów raportu, najbardziej zagrożone są Afryka i Azja, gdzie są najsłabiej rozwinięte systemy nawadniania. W Azji 66 procent upraw zależy od naturalnych opadów, a w równikowej Afryce aż 99 procent.

źródło: onet.pl

Źródło: Może zabraknąć żywności…


Podobne wiadomosci:

  • Międzynarodowe Targi Suplementów Diety i Żywności Funkcjonalnej – NutraFood Poland 2024
  • Polacy chcą jeść zdrowo. Polska może stać się europejskim liderem produkcji żywności ekologicznej
  • Międzynarodowe Targi Suplementów Diety i Żywności Funkcjonalnej
  • Skomentuj:

    You must be logged in to post a comment.

    skanowanie Lublin drukowanie serwis ekspresów serwis ekspresów do kawy w Lublinie plakaty lublin skanowanie kolor lublin skanowanie lublin wielki format skan