Gdzie znajdziemy witaminę C
Źródło: www.sxc.hu |
Witamina C jest niezwykle ważna dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Co ważne niestety nie potrafi on sam jej wytworzyć. Dlatego też konieczne jest dostarczanie jej w pokarmach.
Na rynku dostępne są suplementy diety, które mają za zadanie uzupełnić niedobór witaminy C w organizmie. Nie zapominajmy jednak, że nawet najlepszy suplement nie zastąpi nam naturalnego źródła witamin czy mikroelementów. W przypadku witaminy C tych źródeł jest tak wiele, że warto zatroszczyć się o dietę, która sprawi, że nie będziemy musieli korzystać z dodatkowej suplementacji.
Głównym źródłem wspomnianej wyżej witaminy są świeże ale także właściwie przetworzone owoce i warzywa. Produkty pochodzenia zwierzęcego dostarczą nam jedynie śladowych ilości tego składnika. Wyjątki to nadnercza, grasica, przysadka mózgowa, ciałko żółte, ciałko rzęskowe, ciecze śródoczne, tęczówka i soczewka oka. Nie mniej jednak na tego typu „smakołyki” mało kto się decyduje. Mleko krowie dostarcza nam zaledwie 2 mg%.
Najcenniejszymi źródłami witaminy C są przede wszystkim wszelkiego rodzaju warzywa kapustne oraz owoce jagodowe – wyróżnić możemy tutaj przede wszystkim czarną porzeczkę, która zawiera aż 180 mg tego cennego dla nas składnika w 100 g. Warto także spożywać ziemniaki ponieważ w 100 g tego warzywa jest 14 mg witaminy C. Kolejne jeśli chodzi o obfitość wyżej wspomnianej witaminy są zielone warzywa i owoce. Dopiero ostatnią grupę stanowią truskawki, maliny oraz owoce cytrusowe i południowe. Mylnie zatem uważamy, że owoce cytrusowe zawierają bardzo dużą ilość witaminy C. Przewyższa je bowiem nasz krajowy ziemniak czy wspomniane już porzeczki.
Źródło: Gdzie znajdziemy witaminę C