Zapomniany piołun

Roślinę tę znano już dobrze w starożytnym Egipcie – wspominana o niej między innymi papirus Ebersa pochodzący z 1550 p.n.e. Uprawiano ją również w starożytnej Grecji oraz w Rzymie. Wspomniana jest nawet w Nowym Testamencie. W średniowieczu piołun wykorzystywo do aromatyzowania piwa i miodów pitnych. Obecnie służy głównie do sporządzania gorzkich likierów oraz wermutów – stąd właśnie pochodzi wspomniana już wyżej jedna z jego polskich nazw. Obecnie zdobywa sobie coraz większą popularność w przemyśle monopolowym – używa się go bowiem do aromatyzowania wielu wódek. Najbardziej znana spośród nich polska wódka to chyba słynna „Gorzka żołądkowa”.

artemisia absinthium l. (fot. lekar-trava.ru)


Czytaj więcej…



Źródło: Zapomniany piołun


Podobne wiadomosci:

  • Zapomniany skarb: Przełom Kamienicy, czyli Najlepsze miejsca w Izerach, których nigdy nie znaliście
  • Karolina Matyjaszkowicz: "Czarty Polskie"
  • Skomentuj:

    You must be logged in to post a comment.

    skanowanie Lublin skanowanie lublin skanowanie dokumentacji lublin naprawa ekspresów odkamienianie ekspresów kawowych skanowanie lublin hempla 4 wydruki lublin centrum