Pszczoły i wino

Resweratrol (składnik czerwonego wina) zmniejsza apetyt pszczół
miodnych na cukier i przedłuża ich życie o ponad jedną trzecią –
informują amerykańscy i norwescy naukowcy na łamach czasopisma „Aging”.W
wyniku serii eksperymentów badacze z Arizona State University,
Norwegian University of Life Sciences i Harvard Medical School
udowodnili, że podawanie pszczołom resweratrolu pozwala na wydłużenie
ich egzystencji o 33 do 38 proc., a także powoduje u nich zmianę
percepcji jedzenia – owady nie objadają się i preferują cukier w postaci
silnie skoncentrowanej.
Badania nad wpływem substancji zawartych w
czerwonym winie na funkcjonowanie organizmów prowadzono już od dawna.
Pozwoliły na stwierdzenie, że resweratrol zwiększa długość życia u
jednokomórkowych drożdży, muszek owocówek i myszy. Jednak teraz po raz
pierwszy zrobiono badania na pszczołach, które w podobieństwie do ludzi
są zwierzętami społecznymi.
„Po raz pierwszy przeprowadziliśmy
testy na efekty działania resweratrolu używając pszczół miodnych jako
modelu. Jesteśmy w stanie potwierdzić, że w normalnych warunkach
funkcjonowania, resweratrol wydłuża życie pszczół” – mówi Brenda Rascón,
jedna z badaczy.
Niestety resweratrol nie umożliwiał przedłużonej
egzystencji u pszczół, które znajdowały się w sytuacji stresującej,
choć powszechnie przypuszcza się, że substancja ta pomaga zmniejszać
szkodliwe działanie wolnych rodników, pojawiających się w organizmie pod
wpływem stresu i wpływających na starzenie się organizmu.
Jednakże naukowcy odkryli, że resweratrol może mieć jeszcze jedną istotną właściwość – zmniejsza apetyt.
Pszczoły,
którym podawano ten związek, były mniej wrażliwe na cukier, choć
normalnie uwielbiają słodkości. Jeśli już decydowały się na spożycie
cukru, wolały, aby znajdował się on w silnie skoncentrowanym roztworze. W
dodatku zauważono ogólne zmniejszenie konsumpcji cukru.
„Niespodziewanie
pszczoły, które otrzymały specyfik, przyjmowały mniej jedzenia.
Pozwolono im jeść tyle, ile chciały, a one oczywiście nie głodowały, ale
po prostu nie objadały się, choć wiemy, że to lubią – relacjonuje
Rascón. – Być może resweratrol funkcjonuje w powiązaniu z mechanizmem
powodującym ograniczenie spożycia kalorii, a od dawna wiadomo, że taki
sposób odżywiania się wydłuża życie różnorodnym organizmom”. (PAP)
ooo/ agt/

1999 – 2012 Polska Agencja Prasowa SA



Źródło: Pszczoły i wino


Podobne wiadomosci:

  • Wino w papierowych butelkach
  • Smaczne wino
  • Smaczne wino – część druga
  • Skomentuj:

    You must be logged in to post a comment.

    skanowanie Lublin skanowanie lublin projekty powykonawcze dokumentacja powykonawcza skanowanie do pliku wielki format kopiarki warszawa skanowanie dokumentacji lublin