Miód Nadnotecki z gospodarstwa Wiesława Dudka

Konkurs Polska Je Je Je!: Jesteśmy już na ostatniej prostej naszej zabawy z regionalnymi kulinariami. W przyszłym tygodniu rozstrzygnie się, którą potrawa i produkt regionalny można uznać za numer jeden w Lubuskiem. Dziś przybliżamy krótko każdy z nominowanych produktów regionalnych. Przedstawiamy propozycje produktu regionalnego.

Tradycje pszczelarskie i miodosytnicze na ziemi lubuskiej sięgają średniowiecza. Kontynuowali je także repatrianci z Kresów Wschodnich. Szczęśliwym trafem właśnie do Gorzowa trafił po wojnie prof. Stanisław Kirkor, wielka postać polskiej weterynarii, ceniony w Europie specjalista od chorób pszczół. Tak więc pszczoły mają się u nas dobrze, również dlatego, że – jak mówi sam Wiesław Dudek – tereny od Santoka do Drezdenka są idealne do produkcji miodu. Jest mokro, kwiaty są czyste, nie pryska się za dużo, nie nawozi. Stąd jego Miody Nadnoteckie cieszą się takim wzięciem. Ponadto widnieją na Liście Produktów Tradycyjnych.

Które z nominowanych potraw i produktów regionalnych wygra nasz plebiscyt Polska Je Je Je!? O tym zadecydują czytelnicy. Szczegóły głosowania w kuponie na str 2. Więcej też na www.zielonagora.gazeta.pl

Źródło: Gazeta Wyborcza Zielona Góra

Źródło: Miód Nadnotecki z gospodarstwa Wiesława Dudka


Podobne wiadomosci:

  • Miód Nadnotecki z gospodarstwa Wiesława Dudka
  • Miód nadnotecki z pasieki Wiesława Dudka
  • Gospodarstwa ekologiczne
  • Skomentuj:

    You must be logged in to post a comment.

    skanowanie Lublin drukowanie wielki format w lublinie skanowanie lublin skanowanie dokumentów lublin skanowanie dokumentacji lublin skanowanie kolor lublin skanowanie lublin wielki format skan