Całuski pszczelowolskie wpisane na listę produktów tradycyjnych

Całuski pszczelowolskie 16 kwietnia 2012 roku zostały wpisane na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi w kategorii wyrobów piekarniczych i cukierniczych województwa lubelskiego. Województwo lubelskie na dzień dzisiejszy ma wpisanych na listę 89 produktów tradycyjnych. Między innymi jest miodownik z Jaszczowa, nadwieprzański miód wielokwiatowy, nadwieprzański miód lipowy, miód rzepakowy z Roztocza, miód gryczany z lubelszczyzny, miód gryczany godziszowski, miód malinowy, miód fasolowy odmianowy z nektaru kwiatów fasoli tyczkowej „Piękny Jaś”, janowska nalewka miodowa, nektar świętego Eugeniusza – miód ziołowy, grzaniec Marcina z Urzędowa, miód pitny półtorak, miód pitny dwójniak, miód pitny trójniak, miód pitny czwórniak.

Całuski pierniczki pszczelowolskie

Wygląd:
  • Okrągłe, niewielkie ciasteczka.
Kształt:
  • Okrągły, półpłaski.
Wielkość:
  • Średnica pomiędzy 15 mm a 20 mm.
Konsystencja:
  • Twarda, a jednocześnie krucha. Ciasteczka miękną pod wpływem wilgoci z powietrza z powodu higroskopijności miodu.
Smak i zapach:
  • Słodki i łagodny. Zapach miodu, przypraw korzennych i wosku pszczelego.
Barwa (zewnętrzna i na przekroju) :
  • Złotobrązowa, w zależności od odmiany miodu mniej lub bardziej intensywna, w przekroju o ton jaśniejsza.
Tradycja, pochodzenie oraz historia produktu:
  • Miód w odróżnieniu od cukru, posiada wiele walorów dietetyczno-smakowych, które ujawniają się w wypiekach miodowych i nadają ciastu szczególną trwałość i charakterystyczny smak. Ciasto miodowe, ze względu na te walory, miało licznych zwolenników, zwłaszcza wśród środowisk związanych z pszczelarstwem. Takim miejscem była i jest Pszczela Wola, gdzie kontynuowane są bogate tradycje pieczenia ciast miodowych. Przygotowanie małych ciasteczek całusków jest bardzo pracochłonne ze względu na ręczne formowanie ich kształtu. „Miód rozpuścić i ostudzić. Jajka utrzeć z cukrem, wlać miód, wsypać część mąki. Początkowo wymieszać łyżką, potem wyrabiać ręką, dodając mąki aby ciasto było tak gęste jak na zwykłe bułki. Dodać utłuczone (utarte) przyprawy i sodę rozpuszczoną w małej ilości wody lub mleka, dobrze wszystko wyrobić. Z ciasta wyrabiać wałki grubości 3-4 cm, krajać je na kawałki i rękami maczanymi w tłuszczu wyrabiać kulki wielkości włoskiego orzecha; (…) Piec w dość gorącym piecu, aż nabiorą ciemnozłotego koloru” („Kalendarz Pszczelarza”, Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, 1958). W celu uniknięcia stosowania tłuszczu i podkreślenia zapachu miodowych ciasteczek, wypieka się je na blachach smarowanych woskiem pszczelim, co wyraźnie przedłuża ich trwałość. O ponad pięćdziesięcioletniej tradycji wypiekania specyficznej wersji ciasteczek miodowych zwanych całuskami świadczą liczne cytaty z artykułów zamieszczanych w miesięczniku dla pszczelarzy pt. „Pszczelarstwo”, kilku rocznikach „Kalendarza Pszczelarskiego”, „Poradniku Pszczelarskim” oraz zdjęcia autorstwa p. M. Wojtackiego. Najstarszą wzmiankę można znaleźć w „Pszczelarstwie” z 1955 roku, w artykule „10 lat Pszczelej Woli”.

 Źródło: pszczelipark.pl



Źródło: Całuski pszczelowolskie wpisane na listę produktów tradycyjnych


Podobne wiadomosci:

  • Całuski pszczelowolskie mają szansę znaleźć się na liście produktów tradycyjnych
  • Miody wałeckie na liście produktów tradycyjnych
  • W Polsce przybyło blisko 200 produktów tradycyjnych
  • Skomentuj:

    You must be logged in to post a comment.

    drukowanie skanowanie Lublin kopiowanie wydruki lublin centrum format lublin wielkoformatowe format wielki format w lublinie skanowanie lublin skanowanie dokumentów lublin